Huvudargumenten mot astrologisk praxis
DET BÄSTA EXEMPLET PÅ DEN TYP av argument mot astrologisk praxis som dessa kyrkoledare använde ger Hippolytus (170 - 236), biskop i Rom och lärjunge till Irenaeus. Han har i sin ”Vederläggning av alla kätterier” (Refutatio omnium haeresium) IV, 1 ff., V 13, 3 ff., 15, 4 ff. praktiskt taget ord för ord följt den skeptiske filosofen Sextos Empirikos i sin argumenation mot astrologisk praxis.
Verket i sin helhet avhandlar ett antal tankeriktningar som från paulinskt-storkyrklig horisont betraktas som heresier, däribland astrologin, och är indelat i tio böcker. Den första boken innehåller en översikt över antikens filosofskolor; den andra (som tyvärr gått förlorad) den egyptiska visdomen och dess mysteriekulter; den tredje (saknas också) den kaldéiska vetenskapen och astrologin; men den fjärde (där inledningen saknas) finns bevarad, och denna redogör för den kaldéiska horoskopin och de babyloniska filosofernas läror; i bok 5 - 9 avhandlar så Hippolytus de teologiska riktningar som betraktades som heretiska, där han hänför de urkristna grupperna - ebioniter, elkesaiter m. fl. - till samma kategori som gnostikerna (!). Den tionde boken är så en resumé av hela verket, tillsammans med författarens egen uppfattning.
I den fjärde boken, där Hippolytus alltså avhandlar astrologin, visar efter en jämförelse att han i sin framställning (utan att uppge källan) begagnar sig av den skeptiske filosofen Sextus Empiricus’ verk Adversus mathematicos, som i den skeptiska filosofitraditionens namn går till angrepp mot den organiserade kunskapens discipliner som de utvecklats sedan Platons och Aristoteles’ dagar: grammatik, retorik, geometri, aritmetik, astronomi, musik och naturvetenskap.
Den religiösa grundhållningen hos Sextus Empiricus är ateistisk, och eftersom han inte postulerar någon gudomlig makt som påverkar tillvaron, kan inte heller astrologin ha någon betydelse:
”Om det inte finns några gudar, så existerar ingen divination. För detta är den vetenskap som observerar och tolkar tecknen som gives människorna av gudarna. Icke heller kan det finnas någon förutsägelse som sker genom gudomlig uppenbarelse, eller genom stjärnorna.”
Adversus mathematicos, kapitlet Adversus physicos, 132.
Det är alltså en ateistisk filosofs argument mot astrologin, som den kristne biskopen Hippolytus begagnar sig av i sin polemik mot astrologin.
Sextus Empiricus har själv uppenbarligen inte befattat sig närmare med sin samtids astrologi (200-talet f.Kr.), något som Hippolytus bekänner att icke heller han gjort (IV, 2). Han inleder, liksom Sextus Empiricus, med att först kortfattat redogöra för de astrologiska elementa han känner till: planeterna, deras aspekter, stjärntecknen, de s.k. ”kardinalpunkterna” (horoscopos-punkten, motsv. ascendenten i modern astrologi, dysis, motsv. descendenten, mesuranema, motsv. MC och antimesuranema, motsv. IC) och deras tolkning i astrologisk praxis (IV, 1, 3).
Sextus Empiricus’ sammanfattning av astrologisk praxis är en hastig och mycket ofullständig överblick över ämnet. Hade Hippolytus tagit del av hur långt den vetenskapliga astrologin nått vid den tid han skriver sitt kritiska verk genom att studera de bland hans samtida astrologer allmänt använda handböckerna - i första hand Ptolemaios’ Tetrabiblos Vettius Valens’ Anthologarium Libri - hade han insett att många punkter i Sextus’ kritik redan anteciperats av astrologerna. Exempelvis utvisar Valens’ Anthologiarium att horoscopos-punkten (ascendenten) inte längre ansågs vara den allt dominerande komponenten i horoskopet.
Men Sextus Empiricus menade att astrologerna betraktade horoscopos-punkten som själva utgångspunkten för astrologisk analys (Adv. math. 5, 49), och att han skulle kunna krossa astrologins själva fundament genom att koncentrera sin attack på detta enda element i astrologisk praxis. Han försökte demonstrera detta genom tre argument:
1. För att kunna fastställa horoscopos-punkten (ascendenten) är vetskap om det exakta födelseögonblicket nödvändig.
2. Punkten måste fastställas exakt.
3. Den uppstigande stjärnkonstellationen måste vara exakt observerbar.
Det första argumentet aktualiserade frågan om det var konceptionsögonblicket eller födelseögonblicket som var avgörande. Sextus Empiricus hävdade att det exakta konceptionsögonblicket inte kunde fastställas (5, 55-64), vilket också Hippolytus anför med nästan identiska ordalag (IV, 3). Men inte heller födelseögonblicket kunde fastställas med tillräcklig precision, menade Sextus. Han kände uppenbarligen inte till hur man praktiskt gick till väga med hjälp av efemerider (planettabeller). Han anför i stället en annan metod, genom vilken välbärgade föräldrar trodde sig kunna tillförsäkra sig en exakt fastställelse av deras barns födelseögon blick:
På natten .... satt en astrolog på något högt berg och iakttog stjärnorna, en annan satt i det rum där kvinnan skulle föda. Så snart hon gjort det, signalerade den senare med hjälp av en gonggong till den på berget sittande astrologen. Då han hörde ljudet, antecknade han det stjärntecken som just var i uppstigande, dvs. horoscopos-konstellationen, därefter horoskopets andra faktorer och Solens position (5, 27-28).
Sextus menade att tidsintervallen mellan födelsen och den tidpunkt då gongongslagets ljudvågor nådde astrologen, skulle göra observationen missvisande (5, 71). Eftersom han inte kände till att astronomiska tabeller (efemerider) inte bara existerade, utan i själva verket i stor omfattning användes av astrologer, visste han inte heller att en korrektion för denna tidsintervall kunde göras. Dessutom är exemplet ett stycke hårklyveri. Om vi tänker oss att det berg som den observerande astrologen sitter på är 100 meter högt och avståndet mellan huset och berget är 1 kilometer, skulle det ta 3 sekunder för ljudvågorna att nå fram, eftersom ljudets hastighet i luften är 330 m/sek. Om vi utgår från en genomsnittlig uppstigningstid för varje stjärntecken på 2 timmar (= 7200 sekunder), skulle då en korrektion på 0, 0125 grad behöva göras, där ett helt stjärntecken omfattar 30 grader. Detta är en försumbar avvikelse.
Exakt samma argument anför Hippolytus i sin kritik av astrologin (IV, 4); den enda metod för att upprätta ett horoskop uppenbarligen också han känner till är den med två astrologer och gonggongen. Hade han tagit på sig mödan att studera det han kritiserade, skulle han upptäckt vilka kriterier som var grundläggande för astrologisk praxis.
I den sista avdelningen av sin attack på astrologin anför Sextus Empiricus mera generella kritiska argument som sedan Karneades av Kyrene (214 -129 f.Kr.) riktats mot astrologin:
1. Profetiorna om kejsarriken och härskare är falska. ”Av människor födda samma ögonblick....har några blivit härskare, andra har åldrats i kedjor (5, 88). Många föddes till exempel vid samma tidpunkt som Alexander den store, men ingen hade ett levnadsöde som han. Detsamma gällde män som var födda samtidigt med Platon (5, 89).
2. Å andra sidan borde människor som är födda vid olika tidpunkter ha olika öde. Detta var åtminstone inte sant i fallet med de som stupade på samma slagfält, oavsett ålder, som hade skett med otaliga perser och många greker på Marathon. Många av de som återvände från Troja drunknade, trots att inte alla av dem kunde ha varit födda i Vattumannens tecken (5, 91-93).
3. En människa och en åsna födda i samma stjärntecken skulle vara utsatta för samma astrala inflytanden, liksom alla djur. Ändå kunde en göra en lysande karriär, men den andre tillbringade sitt liv som djur, eller var dragdjur till en kvarn (5, 94).
Hippolytus skriver:
”Ty de som är födda vid samma tid får icke samma levnadsöde, utan vissa, till exempel, har blivit kungar, och andra har åldrats i kedjor. Det har aldrig fötts någon som varit jämbördig med Alexander Makedoniern, trots att många föddes samtidigt med honom; och ingen som kunde mäta sig med Platon ”(Adv. Haer. IV, 5).
...ett uppenbart plagiat av Sextus Empiricus 5, 89. Vidare:
”....hur kunde det komma sig att så många av barbarerna som kämpade mot grekerna vid Maraton eller Salamis samtidigt dödades? Ty otvivelaktigt hade icke alla dessa samma horoskop. Och, vidare, sägs det att de som är födda i Vattumannens tecken kommer att omkomma vid skeppsbrott: hur kan det då komma sig att så många av de greker som återvände från Troja drunknade i havet vid Euboeas stränder? Ty det är osannolikt att alla, skilda åt av en lång tidsintervall, skulle ha varit födda i Vattumannens tecken.”
Läs Sextus Empiricus 5, 91-93 ovan! Hippolytus hävdar:
”....att en person född i Jungfruns tecken skulle ha långt rakt hår, vara ljushyad, barnlös, anspråkslös? Dessa påståenden, och andra, liknande dessa, förtjänar emellertid snarare att skrattas åt än att tas på allvar. Ty, enligt dem, är det icke möjligt för någon etiopier att vara född i Jungfruns tecken.”
En jämförelse med Sextus Empirucus 5, 102 visar varifrån Hippolytus hämtat sitt exempel.
Om en dåtida yrkesastrolog hade beretts tillfälle att bemöta dessa kritiska argument hade han kunnat vederlägga samtliga. Ett studium av Ptolemaios’ Tetrabiblos ger vid handen att för kollektiva skeenden av den art Hippolytus här nämner, händelser som har samband med nationellt-politiska företag är avhängiga nationens horoskop.
Augustinus (354 - 430) berättar i Confessiones IV 3, att han i sin ungdom var en ivrig anhängare av stjärntydarkonsten och konsulterade ofta astrologer. Han ställde själv horoskop, följde förloppet av sina egna förutsägelser och diskuterade med astrologer om olika huvudteser i den seriösa astrologin. Han övertalades av vänner och bekanta - av Vindicianus, som själv i sin ungdom ville bli astrolog, Nebridius och framför allt Firminus, om ”astrologins dårskap”. Ytterligare egna tankar och tester, särskilt beträffande tvillingfödslar, förde honom till en slutgiltig ståndpunkt, där han till slut avfärdade astrologin som en ”skrattretande dårskap” (VII 6). Efter sin omvändelse till den kristna tron bekämpade skarpt astrologerna och de moraliska och själsliga skador han uppfattade att astrologin kunde ge. Hans passager i De Civitate Dei, V, 7, ger värdefull information om astrologins betydelse omkring år 400 e.Kr.; gång på gång återkommer klagomål över de kristnas konsultationer av mathematici (astrologer) i hans skrifter.
Det viktigaste argumentet mot astrologin de paulinska kyrkoledarna hävdar är denabsoluta oförenligheten mellan de paulinska trosgrunderna om Kristus som den som genom en offerdöd en gång för alla löst mänskligheten från ”denna världens makter” och astrologin. För de storkyrkliga författarna är astrologin ren hedendom; den är enligt Henoks bok 7,1 och 8, 3 ett ”påfund av demoniska makter”, som ”stundom hemligen intalar människorna astrologiska förutsägelser som stämmer” (Tatianus Or. ad. Gr. 8). Att författaren till Henoks bok hade bristfälliga astronomiska kunskaper tycks inte hindra dessa författare att ivrigt instämma med honom i bannlysningen av astrologin - han talar ofta om de ”fallna änglarna” som ”fallna stjärnor”, vilket tyder på ett metaforiskt snarare än bokstavligt sätt att närma sig ämnet.
Johannes Chysostomos hotar eftertryckligt i sin andra homilia peri heimarmene, att ingen som ägnar sig åt astrologi ”undgår helvetet.” Som man kan förvänta sig stöder sig dessa kyrkoledare på textställen hämtade från Paulus’ skrifter. Origenes utgår från 1 Kor. 2:6 då han förklarar att han med ”denna världens förgängliga makters vishet” (han avser demoner med uttrycket) förstår ”egypternas hemliga och dolda filosofi, kaldéernas astrologi och den föregivna kunskapen om de högsta tingen som man tillskriver indierna.” Basileus av Caesarea slungar ett Paulus-citat, Rom. 1:21-22, mot astrologerna (”De har haft kunskap om Gud men inte ärat honom som Gud eller tackat honom. Deras tankemöda ledde dem ingenstans, och deras oförståndiga hjärtan förmörkades. De ville gälla för visa, men blev dårar.”) Detta Paulus-ord användes ofta av de tidiga storkyrkliga författarna i deras kamp mot astrologin. De paulinska kyrkofädernas klassificerade astrologin som en ”svår synd”, som visserligen är ”dold”, men i Guds dom kommer att ”uppenbaras”, något som Johannes Chysostomos ger vältaligt uttryck för i sin kommentar till 2 Kor. 5:10.
Däremot uppvisar författaren till Pseudoklementinernas Recognitiones - en skrift med klart urkristen anknytning - anmärkningsvärda detaljkunskaper i astrologi (Rec. IX 12, 17, 18, 22, 24, 26. X 11).
|