Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

Michael Jackson - ett porträtt

av Kerstin Bylund-Paulsson

Artikeln är skriven före turerna med Michael Jacksons åtal, rättegång och frikännande.

(Tidigare införd i Vintergatan nr 3 2005)


MANNEN MED DEN ELASTISKA KROPPEN, den elektriska utstrålningen är Michael Jackson. Han är den som känns igen på foto där blott den svarta skon och den vita strumpan syns. Det kan bara var Michael Jackson. Han är ett unikum. En egenhändigt tillverkad produkt faktiskt.

Ändå är han Jungfru ända ut i de paljettprydda fingerspetsarna. Musikern Quincy Jones beskrev Michael Jackson som den renaste produkten i Amerika idag – därför kallade han honom skämtsamt ”smelly”. Michael är mycket proper enligt den allmänna opinionen. Aldrig högljudd. Försiktig. Ödmjuk. En typisk Jungfru. Michaels perfektionism är omtalad. Likaså förhållandet till den egna kroppen. Han bär ofta ansiktsmask för att skydda sig mot infektion, är en måttlig konsument och när han väl sätter sig till bords – en gång om dagen – äter han endast makrobiotisk mat. Han lär ha sagt att om han inte var tvungen att äta för att överleva skulle han inte äta alls!

Utskriftsvänlig version

 
 

 

Föräldrarna och familjen

Solens placering i 4:e huset visar på en tillbakadragen natur som i hög grad präglats av hemmiljön. Musiken fanns i hemmet. Den fanns hos Katherine, Michaels mor, som sjöng för sina barn och Michael menar att det är hennes musikalitet han ärvt. Det är inte osannolikt att hon var vägledande andligt och musikaliskt med Månen, arketypen för modern, högt placerad i 10:e huset i Fiskarnas tecken. Det var modern som blev Jehovas Vittne när Michael var i 5-årsåldern. Men modern var också den förfördelade, den tysta partnern. Här ser vi igen Månen i Fiskarna nu som symbol för uppoffrandet. Hon fick utstå många utomäktenskapliga äventyr från maken Joe. Men vad gäller musikalitet var det faktiskt så att även Joe, var musikalisk. Han spelade gitarr och sjöng blues. Lejonets tecken hittar vi på IC – en kanal till det förflutna och igen arvet – och händelsevis Joes soltecken.

Familjen bestod av 11 personer varav 9 barn som skulle försörjas och fostras i en anda av hårt arbete. Kopplad till den tro som modern fostrade dem i, fanns det inte stort utrymme för lek. Nöjet blev att sjunga och så föddes The Jackson Five. Först var det de äldre bröderna som sjöng och Michael deltog gärna i repetitionerna. Han visade sig ha en motorik utöver den vanliga och var en fantastisk imitatör. Utan tvekan Merkurius förtjänst! Merkurius styr Ascendenten och 5:e huset av kreativitet och är placerat i 4:e huset, hemmet. Neptunus, musikens källa, ses i 6:e huset och bildar sextil till både Solen och Pluto i 4:e huset. Det är även i hemmet möjligheterna ges att utveckla, träna och fullborda musikaliteten. Samma Neptunus bär förmodligen på en del av förklaringen till det besynnerliga förhållandet Michael har till sin egen kropp.

Hemmet, språngbrädan ut i livet är accentuerat i detta horoskop. Det hårda arbetet som krävdes syns i Jungfruenergierna men den hjärtliga lusten att skapa finns också med. Merkurius står ju i Lejonets tecken, ett fast eldtecken. En stadig låga. Sedan var det själva sprängladdningen i form av Pluto som bildar konjunktion med både Solen och Merkurius. Vad gäller Solen som arketyp för fadern ser vi den som den maktfaktor han var. Han påstås ha styrt med järnhand, och hans ambitioner för sönerna visste inga gränser efter den dag de vann en talangtävling 1965 under namnet ”The Ripples and the Waves”. 1965 transiterade Mars Jungfruns tecken i 8 månader. Det var en tid av hög aktivitet. Mer signifikant var att Neptunus bildade detta år en trigon till Månen i 10:e huset och Noden som alltid visar på kritiska kontakter som knyts, transiterade Michaels Ascendent. Dessutom skulle det bara dröja 1 år innan transiterande Pluto var innanför 5:e husspetsen där denna enorma kraft skulle utspela sig över de närmaste 18 åren. Denna Plutotransit skulle för övrigt nå sin kulmen mellan 1982-1983 då Pluto nådde fram till radix Jupiter i 5:e. Thriller utkom då som till dags dato har sålt i häpnadsväckande 25 miljoner exemplar.


Pluto och Merkurius

Det är Pluto och Merkurius som förtjänar mest uppmärksamhet i denna berättelse. Merkurius gick retrograd när Michael föddes och förklarar hans alldeles speciella sätt att möta livet och accentuerar det introverta. Placeringen i Lejonets tecken skänker oss artisten. Solen i Jungfrun beskriver Michaels krav på det felfria hos sig själv och andra. Han har sinne för detaljer, ser det finstilta i alla sammanhang.

Föreningen med Pluto ger oss affärsmannen Michael Jackson. Han läser inte enbart det finstilta utan även det som står mellan raderna. Han kan konsten att manövrera bland paragrafer och klausuler. Det har sagts att en ”tyst makt” märktes hos honom redan som 16-åring. Detta är Plutos gåva – den osynliga men allestädes närvarande.

Men denna framträdande Pluto talar inte för en lätttillgänglig person. Hur ofta ser vi Michael Jackson utan solglasögon? Men Michael behöver påverka, ingripa, förändra och ge utlopp för starka lidelser. Han är extrem i sina handlingar vilket förklaras av Pluto. Han besitter många av sin fars egenskaper trots idoga försök att ödelägga allt som påminner om honom. Här har vi roten till de många operationerna. Bortsett från det faktum att han är Jungfru och därmed strävar efter att förbättra det som ofta redan är bra. Under minst ett årtionden har världen nu fått se Michael Jackson ”ömsa skinn” ikapp med de ormar han har som husdjur. Operationerna började 1979 (6 stycken enbart på näsan hitintills) då Saturnus transiterade Jungfruns tecken. Det blev ”nej tack” till fadersarvet. Självaste kroppens struktur, utseendet gjordes om.

Norra Noden i Michaels horoskop finner vi i 5:e huset där vi, om vi är så disponerade, söker stjärnstatus. Framförallt införlivar 5:e huset lusten att skapa, leka, älska och umgås med barn. Genom placeringen i Vågens tecken ser vi partnertemat. Vågens tecken leder oss till Venus i det dramatiska Lejonets tecken i 3:e huset av syskon som utgjorde hans partners under många år, i konjunktion med Uranus. Utöver detta representerar Venuskonjunktionen med Uranus ofta det excentriska och originella. Den vittnar också om den alldeles speciella stil Michael har. MC står också i Vattumannens tecken. Styraren finner vi i 3:e huset av igen, syskon.

 

 

 

 

Relationer ett svårt kapitel

Relationer har varit ett svårt kapitel för denna man som inte har haft en positiv förebild hos sina föräldrar. Saturnus i 7:e huset av partnerskap kan visa på negativa förväntningar eller en fruktan för ansvar. Men Saturnus visar också på det livsområde där vi vill överträffa oss själva och det Michael hitintills haft svårt med privat har han definitivt lyckats med offentligt. Han har miljontals fans som aldrig sviker, skandaler till trots.

Skandalerna har framförallt kretsat kring barnen. Det är obestridligt att Michael Jackson älskar barn. Han kanske vill ge barn den kärlek och glädje han själv har saknat. Tillfrågad varför han bar ett sorgeband kring armen svarade han att den symboliserar barnens lidande. Han skapade Neverland inte bara som tillflyktsort för sig själv men dit har också kommit otaliga barn för att uppleva en slags barnens paradis på jorden. Neverland inköptes 1988 för 17 miljoner dollar. Då var transiterande Norra Norden på 21 grader i Fiskarna och då nästan framme vid radix Månen. Transiterande Saturnus och Uranus bildade också trigon till Michaels Pluto i 4:e huset. Sedan kom transiterande Jupiter och bidrog med en trigon till samma Sol-Plutokonjunktion och bildade opposition till Michaels Neptunus. Med den sistnämnda aspekten var Neverland ett faktum!


Peter Pan

Michael Jackson är den eviga ungdomen, Peter Pan, vars bilder har prytt väggarna i hans hem. Det är Merkurius igen, som representerar det ungdomliga och det androgyna – varken man eller kvinna men ändå visar han upp en märklig blandning av överdrivet manligt och mjukt kvinnligt. Det är kanske inte så lätt att hitta den rätta rollen. Mars befinner sig i 12:e huset där den ökar känsligheten och fantasin men kan bli något diffus i denna atmosfär och kan för honom försvåra processen att nå det maskulina. Mars i 12:e kan ge upphov till Neverland men rimmar dåligt med de album som heter Bad, Thriller och Dangerous. Michael Jackson kanske letar efter en sexuell identitet men under tiden vill han att vi godtar den person han visar på scenen.

Det har observerats att många behandlar Michael som om de går in i en marshmallow när de i själva verket går in i en tegelvägg. Han kanske är som Merkurius kan vara, både … och.

 

 

Horoskopet i större format (öppnar i nytt fönster)

 
 

©2009– Astrologiföreningen Vintergatan | Webmaster