Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

HANS CHRISTIAN ANDERSEN

- Ett författarporträtt

 

Av Mats Bergman

 

 

 

 

Utskriftsvänlig version

 

 

 
 

 


Den fula ankungen


Sagoberättaren Hans Christian Andersen föddes den 2 april 1805 i Odense i Danmark. Han växte upp under enkla och fattiga förhållanden. Fjorton år gammal begav han sig till Köpenhamn där han ville utbilda sig till skådespelare. Men han ansågs sakna anlag och talang. Ändå fick han hjälp att börja studera vid en latinskola och trots att han lär ha blivit mobbad – den fula ankungen? - av såväl klasskamrater som rektor, lyckades han till slut ta studentexamen.

Hans stora litterära begåvning uppmärksammades och kom att bestämma hans yrkesbana. Mest berömda har hans sagor blivit – Prinsessan på ärten, Kejsarens nya kläder, Den fula ankungen och Dummerjöns hör alla till världslitteraturen.Horoskopet:Hans Christian Andersen, 2 april 1805, 01:00 Odense, Danmark

(Källa: Astro-Databank)


 

 

 

 

 


"Allt avspeglas i mig"


Horoskopet låter oss ana H.C. Andersens ovanliga berättarbegåvning och visar också på hans författarbana.

Väduren, Vågen och Skytten är dominerande tecken. Eldelementet dominerar, i övrigt råder en viss balans mellan de andra elementen. Att ändå vattenelementet betydde mycket för denne sagoförfattare antyder skalden själv i ett brev: ”Jag är som ett vatten. Allt rör mig, allt avspeglas i mig, det hör väl till min diktarnatur och ibland har jag ju glädje av det, men ofta är det också en plåga.”

Tredje huset (berättande, författarskap) är i Fiskarnas tecken, där han har planeten Venus. Även Solen och Merkurius, som båda är i Väduren, återfinns i det kommunikativa tredje huset. Merkurius i Väduren i tredje huset i konjunktion med Solen visar på ett snabbt och rörligt intellekt och en enastående litterär begåvning. Merkurius styr också de sjätte, sjunde och nionde husen.

Känsliga, romantiskt drömmande Venus i Fiskarna i tredje huset bildar en stortrigon tillsammans med Mars i Lejonet i åttonde huset och Neptunus i Skorpionen i det elfte huset. Nog kan man härav utläsa något om skaldens författarskap, hans sagoberättande och om den känslighet och mottaglighet han själv beskrev?En porlande inre källa


Att den unge Hans Christian mot alla odds lyckades förkovra sig och nå fram till en position där han i sitt yrkesliv kunde bruka sin författartalang och begåvning, kan nog tillskrivas Solen i Väduren i tredje huset, som förutom att den är i konjunktion med Merkurius också formar en trigon till ascendenthärskaren Jupiter i det egna tecknet Skytten i horoskopets tolfte hus.

Jupiter i den här positionen – i tolfte huset och i trigon till både Solen och Mars – visar på en stark förmåga hos författaren att söka livets mening djupt inom sig själv. Jupiter bildar också en vid konjunktion med Neptunus i vattentecknet Skorpionen i elfte huset (visioner, drömmar, ideal), i sin tur i trigon till Venus i neptuniska Fiskarna i tredje huset – sagoberättandet vällde så att säga fram ur en porlande inre källa (Jupiter i tolfte huset, Neptunus i Skorpionen) och tog yttre form genom skaldens ovanligt rika fantasi och gestalningsförmåga (Venus i Fiskarna i tredje huset, tillsammans med Solen och Merkurius i Väduren). Pluto i Fiskarna i det andra huset (resurser, talanger) är i ömsesidig reception med Neptunus i Skorpionen, dvs. de är i varandras tecken och färgar varandra.

Ett mycket intressant och spännande horoskop, tycker jag! Här finns jättemycket mer att ta fram. Vad kan det t.ex. innebära att han har Kiron i Stenbocken i första huset i konjunktion med Norra månnoden? H.C. Andersen hade MC i Venus-styrda Vågen. Vad säger det om hans karriär och levnadsbana? Vad är att säga om Månen i hans fjärde hus i sextil med Pluto i Fiskarna? Och Pars Fortunae i Skorpionen i elfte huset i konjunktion med Neptunus, säger det något om skaldens särskilda begåvning och förmåga att beröra? Vad kan Uranus i kvadratur till Månens båda noder innebära? Och vad innebär det att han har Solen och Merkurius i opposition till Saturnus och Uranus i Vågen i nionde huset?


© Mats BergmanFler horoskoptolkningar
hittar du på min hemsida, Kända personers horoskop. Välkommen att kolla!

 

 

 

 
 

©2009– Astrologiföreningen Vintergatan | Webmaster