Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

DJUPT I EN DRÖM - Chet Bakers långa natt

av Jörgen Lindholm

Neptunus i trigon med en Sol-Saturnus konjunktion i Stenbocken, med två respektive en grads orb. Det låter som en drömkonstellation för en amerikansk presidentkandidat; ansvarsfull och pålitlig i kombination med sensitivitet och den typiska Disneyland mentalitet som är utmärkande för ”världens mäktigaste nation”.

Men denna konstellation tillhörde i själva verket jazzhistoriens största knarkare, trumpetaren Chet Baker (f. 23 december 1929 i Oklahoma), som var heroinist de sista 35 åren av sitt 58 åriga liv. De sista 15 genomlevde Baker på en blandning av kokain och heroin innan han dog under mystiska omständigheter i vad som med stor säkerhet anses vara antingen mord eller självmord.

 

 
 

Neptunisk missuppfattning

”Där ser man!” skulle man kunna säga med eftertryck till alla de som har den uppfattningen att drogmissbruk uteslutande ”kommer från” de oharmoniska neptunusaspekterna, t ex Janis Joplins välkända kvadratur mellan Mars och Neptunus. Och för att späda på historien ytterligare så bedrog salig Chet Baker, så som varje narkoman har för vana, alla och envar. Han kunnde dessutom vara våldsam; fru och tre barn (och gamla mor!) och diverse älskarinnor kunde få smaka på batongen, så att säga. (Till historien kan tillfogas att Baker under uppväxtåren fick mycket styk av sin far, som i sin tur hade fått mycket stryk av sin far.)

Denna våldsamma sida var ny för mig, liksom omfattningen av hans missbruk; den förra året utkomna biografin om Chet Baker som bär samma titel som denna artikels rubrik, är den första stora s k kristiska biografin om denne jazzlegend.

Den var min kompanion under en tio dagars vistelse i Estland nyligen. Affären med Baker gav en del beska insikter i hans liv. Men att en artists privatliv inte alls behöver ha något samband med den ”image” han eller hon har på scenen har min blåögda oskuldsfullhet slutligen fått inse. (Och alla vet ju att Greta Garbos privatliv inte hade mycket att göra med den image hennes första hus Neptunus förmedlade genom filmerna.)

Fler neptuniska ingredienser

Det är sannerligen en paradox att en som Baker med sina högst osympatiska och motbjudande egenskaper var så älskad och hade en mjuk och ömhjärtad (neptunisk) framtoning, som var rent av magnetisk. Vänner och bekanta förlät honom gång på gång hans lögner och bedrägerier – utom de droghandlare som 1966 slog ut hans framtänder sedan Baker hade lurat dem, en perfekt hämnd mot en världsberömd trumpetare. Men Baker kom igen, lärde sej spela med löständer och hans ton blev på kuppen djupare och än mera lyrisk och vacker!

Chet Baker älskad världen över som den mest lyriske trumpetaren jazzvärlden har producerat. Avskydd för sin vidriga personlighet skulle man kunna tillägga med lika stor självklarhet. Men kulturlivet (för att nu begränsa oss till det) är full av dessa paradoxer; det räcker med att nämna Wagner, Debussy, Miles Davis och Picasso. Vår melankoliske trumpetare bör utan tvivel platsa bland de två tre värsta i ligan.

Asc i Väduren?

Jag har inte lyckats komma över Chet Bakers födelsetid men en del av hans egenskaper och intressen tycks ge en vink om att Ascendenten kan vara i Väduren (även om Väduren har ett slags ärlighetspatos av högsta grad.); han tog värvning i armén när han var 16 och stannade två år, han tyckte om att köra bil fort, och så hans tendenser till våldsamheter. (En älskarinna i tio års tid kallar honom för psykopat.)

Med tanke på Bakers unika kreativitet och extrema personlighet så sätter jag en krona på att ascendenten dessutom är i konjunktion med Uranus. (Enligt astrologen Richard Idemon så är inget normalt hos en som har Uranus konjunkt sin Ascendent. Men det framgår inte i biografin eller av intervjuer med älskarinnor ifall en viss kroppsdel var onormalt stor. Kanske kroppsdelen i fråga var onormalt liten, det rimmar lika bra med Idemons yttrande.)

Fortsätt läs sida 2...

 
 

©2004 – Astrologiföreningen Vintergatan |