Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

 

DEN TID SOM VARIT OCH DEN TID SOM KOMMER

Januari 2006

av Mark Beal

Solen gick in i Vattumannen den 20 januari. Under den senare halvan av den dryga månad den tillbringade i Stenbockens tecken dominerades tillvaron av ett t-kors som inbegrep Mars i Oxen, Jupiter i Skorpionen och Neptunus i Vattumannen (15-16 grader i respektive tecken) och var som starkast i mitten på januari.

 

 

 
 

Internationell profil i blåsväder

Ett horoskop som väldigt tydligt plockat upp t-korset är det som tillhör Sven-Göran Eriksson, den oerhört framgångsrika svenska fotbollstränaren, numera Englands förbundskapten. Han har, sedan han tog över jobbet 2001, gjort sig känd som en riktig teflonman, eftersom all kritik och alla skandaler verkar rinna av honom.

I grundhoroskopet har Svennis, som han ofta kallas, själv ett helt avgörande t-kors, som går mellan Venus i Fiskarna, Jupiter i Skytten och Uranus i Tvillingarna. Alla tre planeterna befinner sig på samma gradtal i sina respektive tecken; det 23:e. Det må vara ett t-kors, men kombinationen av dessa tre planeter är ändå extremt lyckosam, vilket visar sig i såväl Svennis karriär, som hans förmåga att skaka av sig olika skriverier.

Tidigare skandaler har mest kretsat kring hans kärleksliv – Reinhold Ebertin skriver bl.a. att Jupiter/Uranus = Venus visar på snabba förändringar i kärlekslivet, en tendens att lika snabbt förälska sig som att bryta, och en viss ombytlighet i relationer. Så länge som Eriksson skött sitt uppdrag som förbundskapten har hans diverse kärleksaffärer inte hindrat såväl det engelska fotbollsförbundet som en stor del av supportrarna från att ge honom sitt stöd. Ändå misstänker man att andra tränare hade fått se sig om efter andra jobb under liknande omständigheter.

Det som rent astrologiskt gör den senaste skandalen mer svårhanterbar är att transiterande Neptunus nu befinner sig inom en grads orb från en konjunktion med Erikssons Sol, och att Mars och Jupiter gjorde kvadraturer till Solen inom en grads orb samtidigt med att skandalen nådde allmänheten. Rent konkret är situationen besvärlig eftersom det är första gången som en skandal rör Erikssons uppgift som tränare och förbundskapten.

Kort uttryckt utgav sig en reporter från News of the World för att vara en arabisk affärsman. Samtalet kom så småningom att handla om hur Eriksson kunde tänka sig att träna den engelska elitklubben Aston Villa om ”affärsmannen” köpte klubben, fastän han har två år kvar på sitt kontrakt med engelska landslaget. Svennis verkar ha diskuterat hur han skulle kunna ta sig ur sitt nuvarande kontrakt, och angett konkreta villkor. Han påstås dessutom ha pratat bredvid mun om en del spelare och tränare. Detta har gett dem vatten på sin kvarn som alltid har trott att Eriksson skulle försvinna någon annanstans om bara tillräckligt mycket pengar läggs upp på bordet – han är redan nu världens mest välbetalda landslagstränare.

Jag har dessvärre inget exakt klockslag för Erikssons födelse, men tycker att det finns fog för att laborera med ett mycket sent klockslag, närmare halv tolv på kvällen den 5 februari 1948 (i Torsby). Detta ger Stenbocksmåne, vilket antyder det behärskade temperament som så retar gallfeber på många engelsmän som vill att deras landslagstränare tydligt skall leva sig in i matcherna och inte sitta som en stenstod på bänken. Det är svårt att tänka sig en Skyttmåne agera på det sätt Eriksson gör under matcher. En tid på halv tolv skulle också placera Saturnus och Pluto i 10:e huset, och Neptunus/Mars/Jupiter-transiten i den exakta mittpunkten dem emellan. MC hamnar då i Lejonet, varför den så utsatta Solen härskar över det huset.

Då ser man tydligt hur Neptunus underminerar Erikssons rykte och status. Ett skamfilat rykte är alltid en fara med Saturnus i 10:e huset, och Neptunus starka inblandning är påtaglig i den uppkomna situationen. Först har vi omständigheterna där reportern från News of the World utger sig för att vara någon annan än han är. Sedan har vi upptäckten att Eriksson, så som saken framställts, går bakom ryggen på sin arbetsgivare, och dessutom pratar bredvid mun. Allt detta är djupt neptuniskt, liksom Erikssons synnerligen dåliga omdöme i ärendet. Som för att accentuera Neptunus energier verkar Eriksson också ha antytt att han känner till fall av bestickning i engelsk fotboll.

Kombinationen av Mars, Jupiter och Neptunus är dock inte rakt igenom problematisk. Många supportrar är mer benägna att fördöma pressen än Eriksson. Med fem månader kvar till VM, menar man, är det inte läge att underminera landslaget. Eriksson må imitera ett träd under matcherna och verka anse att försvar är bästa anfall (något som märks på hans retrograda Mars), men överlag har det gått bra för landslaget, med en del bottennapp, men också framgångar, där misslyckanden till stor del berott på domare och otur. Jupiter är ju en framgångsplanet som här kopplas till en symbol för idrott i allmänhet (Mars) och fotboll i synnerhet (Neptunus).

Tittar man framåt till VM ser man att det är lika mycket blandad kompott för Erikssons del som det är i radixhoroskopet. I det progressiva horoskopet befinner sig Saturnus, Pluto och Mars i konjunktion i Lejonet, i opposition till Månen just vid tiden för VM, men samtidigt gör stelliumet en trigon till Solen. Mars har nyligen vänt direkt i progression. Om det stämmer att han är född någon halvtimme före midnatt befinner sig MC dessutom trigon Venus och kvadratur Jupiter, och är på väg in i Vågen. Horoskopet antyder således det som den 23 januari blev klart, att Eriksson kommer att lämna det engelska landslaget efter VM, men om han gör det som hjälte eller ytterligare en i raden av de som inte lyckats göra det som förväntas av dem återstår att se. De flesta bedömare i England menar att spelarmaterialet är det bästa på oerhört länge.

 

Fotbollsbråk

När vi ändå är inne på fotboll, så blossade ju ett bråk upp kring Sveriges träningslandskamp mot Saudiarabien den 18 januari, under t-korsets inflytande. Saudiarabiens progressiva Jupiter befann sig då på 15 grader i Vattumannen, dvs där transiterande Neptunus befann sig. Även denna händelse visade sig neptunisk såtillvida att det var svårt att reda ut vem som sagt vad om vad. Bråket bottnade i det att kvinnor först förbjöds att komma in på arenan, vilket resulterade i protester från en del grupper i Sverige, med krav på att matchen skulle ställas in om det inte blev ändring. Vilket det blev delvis. Svenska kvinnor fick se den, och ett slag såg det ut som om även saudiska kvinnor skulle få göra detsamma, men om det ändrades igen i sista stund, eller om saudiska kvinnor i allmänhet är totalt ointresserade av fotboll är inte lätt att veta.

Inte för att jag är någon vän av teokratiska kungadömen i största allmänhet, men är det inte en sorts nykolonialism att kräva av andra länder att de skall anpassa sig till västerländska värderingar? Om Saudiarabien hade spelat i Sverige och krävt att all försäljning av alkohol förbjöds i anslutning till matchen, skulle det ha varit godtagbart? Jag tror inte det. Om man verkligen bryr sig om kvinnors situation i Saudiarabien, hade det inte fört mer tyngd med sig att kräva att alla handelsförbindelser med Saudiarabien bryts? Fast det hade nog fått för stora ekonomiska konsekvenser – bättre att reta sig på något ofarligt istället.

Om lite mer än ett år progresserar Saudiarabiens Måne in i Vattumannen, och det är möjligt att det kommer krav på större fri- och rättigheter innanför landet. Man kan notera att Sverige och Saudiarabien har sina Månar på samma ställen i sina respektive horoskop, och att synastrin mellan länderna är god. Förutom två faktorer. Sveriges JungfruMars är konjunkt Saudiarabiens MC, vilket väl visar hur Sveriges tendens att missionera kanske inte är så olikt Saudiarabiens vilja att hålla sig till ”den rena läran” – det är så att säga två länder som var för sig är övertygade om sin egen förträfflighet som träter. Sveriges Saturnus är också kvadratur Saudiarabiens Asc, vilket kanske visar på en viss ”bror duktig” attityd gentemot landet med så stora oljetillgångar att man inte behöver bry sig om vad omvärlden i allmänhet, och Sverige i synnerhet, tycker och tänker om kvinnors eventuella rätt att se fotboll. I slutänden lär bråket bara förstärka de mäktiga männen i Saudiarabien i deras tro om det olämpliga i att släppa in kvinnor i den offentliga sfären.


Ännu en styvnackad teokrati

T-korset verkar inte ha så mycket att skaffa med meningsskiljaktigheten mellan Iran och FN om teokratins önskan att anrika uran. Däremot skulle man med nuvarande planetrörelser önska att Iran vore lite mer villigt till kompromiss. Använder man horoskopet från den dag då Ayatollah Khomenei utropade den islamiska republiken (1 April 1979) ser man hur Mars och Pluto närmar sig en opposition i det progressiva horoskopet. Det är långt ifrån ett bra tillfälle att göra andra länder till fiender. Man kan notera att Solens progressiva opposition till Pluto skedde under det utdragna kriget mot Irak på åttiotalet.

Samtidigt kommer progressiv Måne i år att nå ett fullt varv, liksom Saturnus gör det om några år. Det är, kan man konstatera, dags för den islamiska republiken att ombilda eller avskaffa sig själv. Det i sin tur är kanske en vink till omvärlden att försöka nå en kompromisslösning så att man kan invänta händelser inom landet.

Man kan notera att många andra relevanta horoskop inte visar på någon överdriven lust att ta i med hårdhandskarna mot Iran. Det ryska förslaget att låta Iran anrika uran i Ryssland verkar vara en gångbar lösning, även om den iranska regeringen tackat nej. Av EU skall man nog inte hoppas på för mycket, då Neptunus pågående transit över organisationens Dsc inte bara visar på den villrådighet som finns angående det europeiska samarbetet, utan också en påfallande oförmåga att se klart vid olika typer av förhandlingar, i alla fall för närvarande.


Gasbråk

När vi ändå är inne på storpolitiska förvecklingar, så uppstod ju ett gasbråk mellan Ryssland och Ukraina i början på året, som ganska snabbt löste sig. Även detta bar spår av t-korset mellan Mars, Jupiter och Neptunus, som vidrörde Ukrainas Pluto på 17 grader Skorpionen. Mer kan mycket väl vara att vänta i den eller någon liknande historia. Astrologiskt sett finns en hel del problematiska aspekter mellan de två ländernas horoskop.

 

Bortgångna sångare

Avslutningsvis kan vi notera att tre stora sångare avled under t-korsets inflytande, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det var den musikaliska Neptunus som var fokalplanet. Birgit Nilsson var en av Sveriges mest internationellt kända sångare genom tiderna genom sina framträdanden på världens operahus. Hon var född i Oxens tecken (se horoskop), som av hävd förknippas med sångbegåvning. Med Månen i Lejonet och Pluto på MC var hon som klippt och skuren för den överdådiga dramatik som tillhör operagenren. (Född: den 17 maj 1918; kl. 14.45 (1E); 56N26, 12E57.)

Jag saknar ett klockslag för Östen Warnerbring (född den 22 november 1934 i Malmö). Det är dock svårt att se Skorpionsolen i honom, även om Tvillingarna, där Östen hade sin Måne, har en osviklig förmåga att kommunicera med sin publik.

Den amerikanska soulsångaren Wilson Pickett, mest känd för sin stora sextiotalshit ”In The Midnight Hour” avled också under den gångna månaden. Inte heller Pickett har jag något födelseklockslag för. Han föddes i Prattville, Alabama den 18 mars 1941, och den starka betoningen på Jupiterstyrda tecken säger något om musikens lust att söka nya vägar, samtidigt som Jupiter själv befinner sig i Oxen och återigen påminner oss om det tecknets koppling till rösten.

Alla tre av dessa stora sångare dog medan Solen transiterade i opposition till deras natala Plutoplaceringar – kusligt värre.

 

Birgit Nilsson, 17 maj 1918, kl 14.45, Svenstad, Västra Karup, Sverige
Klicka här för en större bild

 

En blick framåt

Tittar man framåt på Solens passage genom Vattumannen ser man att det under den dryga månaden uppstår några intressanta dynamiska aspekter. Runt den 27 januari ingår Merkurius en konjunktion med Solen i opposition till Saturnus. Man kan vänta sig pessimistiska nyheter (som om det var någon marknad för det motsatta). Vi vet redan nu att den 27 är Förintelsens minnesdag, så ett visst allvar är säkert passande. Man bör kring denna dag vara uppmärksam på att journalister kanske inte förmår genomskåda det som mäktiga personer säger, då Merkurius är kombust. Ett visst mått av kritiskt tänkande rekommenderas således. Individens förhållande till kollektivet kommer i fokus då oppositionen går mellan Lejonet och Vattumannen.

Den 28 januari befinner sig Jupiter och Neptunus i kvadratur från Skorpionen till Vattumannen. Mars har lämnat samlingen, men den 2 februari och den 6 februari blandar sig Merkurius respektive Solen i leken genom att gå i konjunktion med Neptunus. I sig själv är kombinationer av Jupiter och Neptunus utmärkta för metafysisk spekulation. De är däremot mer vanskliga när det gäller mer materiella former av spekulation, eftersom Jupiter tenderar att blåsa upp Neptunus drömmar och förhoppningar, även när drömmarna är just neptuniska illusioner.

Håll ett öga på utvecklingen i Israel. Kvadraturen mellan Jupiter och Neptunus, tillsammans med Merkurius och Solen griper in i landets horoskop på ett påtagligt sätt. Neptunus befinner sig opposition landets Saturnus i 10:e huset, samtidigt som Mars går i konjunktion med landets Sol. Det är viktiga lednings- och maktsymboler som transiteras av symboler som är kapabla att visa såväl det bästa som det sämsta av religionens alla sidor.

Inte heller bör man förglömma situationen i konungadömet Sverige. Den konjunktion mellan Jupiter och Neptunus som den 9 januari 1997 inledde den nuvarande cykeln mellan de två föll på 27 grader i Stenbocken, samma grad som Solen befann sig på under årets första partiledardebatt. Oppositionsdansen mellan planeterna började i september 2002 i samband med det senaste riksdagsvalet, och de två planeterna gör sin sista avtagande kvadratur till varandra i september i år, i samband med detta års val.

Årets riksdagsval avgörs vid en oerhört laddad tid astrologiskt. Som jag tidigare skrivit ser det ut att bli en väldigt hård strid, som inte behöver vara avgjord förrän flera dagar efter själva valet. Särskilt mycket klokare blir man heller inte av att granska huvudkombatanternas horoskop. Göran Persson ser ut att vara oerhört sugen på kampen, och hans Pluto aspekteras av Jupiter-Neptunus – något som tidigare visat sig positivt för honom. Samtidigt är det Fredrik Reinfeldt som påverkas starkast av de två planeterna. Ett ideologiskt laddat val blir det säkert – men det kan ske på bekostnad av verklighetsförankringen, där båda parter försöker övertrumfa varandra i löften om framtiden som de sedan inte kan leva upp till. Om någon hörde den ganska sömniga tillställning som var partiledardebatten, tror jag att ni kan vänta er att det är ungefär så valrörelsen kommer att gestalta sig argumentmässigt, men i en mycket hätskare ton. Persson kommer att säga sig kämpa för svaga grupper i samhället utan att lova så mycket mer än höjda bidrag, medan Reinfeldt kommer att köra sin jobbskaparlinje utan att närmare precisera exakt hur nedskärningar i ersättningssystemen i sig genererar jobb. I slutändan kommer det därför att handla om kandidaternas trovärdighet snarare än om deras konkreta politik. Detta är en bild som förstärks av att Månen vid vallokalernas stängning befinner sig i Lejonet – det kommer att vara den partiledare som väljarna tillskriver störst karisma och de bästa ledaregenskaperna som går segrande ur striden.

Astrologins astrologi (i Sverige)

Till sist några internastrologiska reflektioner. Det första numret av Astrologiföreningen Vintergatans tidskrift Vintergatan utkom i januari 1997 under Jupiter-Neptunuskonjunktionen. Det ligger helt i linje med den pågående kvadraturen att vi nu gör en kursändring och satsar vårt krut på hemsidan.

Jupiter-Neptunuskonjunktionen i början på 1997 sammanföll också med det första astrologiforumet som gick under betäckningen Prometheus, och som avhölls i Steninge i Halland. Så småningom blev Astrologinätverket Prometheus till, som fortsätter att arrangera årliga forum, förutom att ge ut en egen tidning. I år går det tionde forumet av stapeln, i nuläget tänkt att hållas på Blidö i Stockholms skärgård.

Kontakta Astrologinätverket Prometheus via hemsidan: www.prometheus-forum.org/

 

 
 
 

©2004 – Astrologiföreningen Vintergatan | Webmaster