Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

ASTROLOGIN BAKOM RUBRIKERNA - Ett mord och ett självmord

av Mark Beal

Den senaste tiden har jag främst intresserat mig för två stora nyheter, en nationell och en internationell, ett som berör följderna av ett mord, det andra sviterna efter ett självmord.

 

Merkurius roll

Vad gäller det nationella och mord, så är det givetvis rättegången mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic som har upptagit min tid. Bland allt det som är intressant astrologiskt är det mest iögonfallande Merkurius roll i händelseutvecklingen.

 
 

Merkurius är i viss usträckning en lite bortglömd planet. Den håller sig till Solens närområde, och fast vi använder den i stort sett hela tiden (tanke, kommunikation) tar vi den för given. Vi glömmer att den genom sitt härskarskap över vissa hus i horoskopet faktiskt kan kopplas till rätt väsentliga områden i livet (dem av oss som har Asc och/eller MC i Tvillingarna eller Jungfrun känner t ex oftast tydligt av dess retrograda perioder).

Och Lindhmordet utgör faktiskt ett skolboksexempel på en sådan Merkuriuscykel. Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att mordet på Anna Lindh skedde vid en fullmåne, där Merkurius var kombust i sin retrograda konjunktion med Solen. Fyra dagar innan Merkurius vände direkt häktades en man såsom misstänkt för mordet, och fyra dagar efter den direkta vändningen släpptes denne man, medan den nu dömde Mijailo Mijailovic häktades.

Plötsliga omsvängningar och vändpunkter är typiska uttryck för Merkurius direkta och retrograda svängningar. Än mer dramatiskt kom detta till uttryck vid nästa retrograda period.

Omsvängning

Den 17 december fick försvaret ta del av polisens förundersökning för första gången; samma dag vände Merkurius retrograd. Den 6 januari vände Merkurius direkt. Samma dag erkände Mijailovic, som tidigare blånekat i sammanlagt femton förhör, att det var han som knivhuggit Anna Lindh så svårt att hon senare avled av skadorna.

Dessvärre kan jag inte uttala mig om huruvida något avgörande inträffade i utredningen sent i oktober när Merkurius och Solen befann sig i direkt konjunktion, men jag misstänker att det var då som polisen fick de slutgiltiga resultaten av DNA-analyserna från Birmingham.

Å andra sidan framkom i media vid den tidpunkten att mordutredarna fått tillgång till PKU-registret, en biobank med blodprov från alla som är födda efter 1975. Detta betraktas som det stora genombrottet i utredningen, något som skedde redan när Merkurius stod i begrepp att vända direkt kort efter mordet.

Rösterna

När jag gjorde min ursprungliga tolkning av attackhoroskopet menade jag spontant att mördaren borde symboliseras av Asc-härskaren (Jupiter), eftersom han initierade handlingen, och Dsc-härskaren (Merkurius) symbolisera Anna Lindh, bland annat också eftersom Merkurius ganska väl symboliserar en SolTvilling enligt alla vedertagna regler. Aldrig kunde jag då drömma att mördaren faktiskt skulle visa sig vara just SolSkytt, och därmed klart återkoppla till Ascendenten i attackhoroskopet.

Eftersom han verkade så starkt påverkad av Merkurius, såväl vid händelser tidigare i livet som i samband med mordet och mordutredningen, placerade jag försiktigt hans Asc i Jungfrun och MC i Tvillingarna, och en närmare analys av det hela har inte fått mig att ändra den uppfattningen. Dock bör läsaren hålla i minnet att korrigeringar av horoskop är långt ifrån idiotsäkra.

Hur som helst, Mijailovic föddes den 6 december 1978. Jag har ställt horoskopet för Stockholm, men är inte helt säker på att han föddes där.

Fortsätt läs på sida 2...

 
 

©2004 – Astrologiföreningen Vintergatan |