Astrologiföreningen Vintergatan

 
 

 

HOROSKOP PÅ ETT SKIVOMSLAG

av Mark Beal

På förmiddagen den 8 augusti 2009 vallfärdade hundratals människor till världens förmodligen mest kända övergångsställe.

Vad som annars bara skulle ha varit ännu ett oansenligt övergångsställe i norra London odödliggjordes nämligen runt kl. 11:35 den 8 augusti 1969, då fyra unga män med långa kliv promenerade över gatan åtta gånger i följd medan fotografen Iain MacMillan stod på en trappstege mitt i gatan och polisen uppehöll trafiken. Fototillfället (som pågick under tio minuter mellan 11:30 och 11:40) markerade i det närmaste slutet på inspelningen av den skiva som de fyra männen arbetat på i inspelningsstudion alldeles invid, och blev till omslaget på den sista skivan the Beatles spelade in tillsammans. Skivan fick namn efter såväl inspelningsstudion som den gata där övergångsstället ligger: Abbey Road.

 

Utskriftsvänlig version

 
 

Det är sällan som man har ett exakt klockslag på ett fotografi, och det gör ju ögonblicket lite spännande som astrologiskt undersökningsobjekt. Solens sextil till Asc, och Asc-härskaren Venus kvadratur till Jupiter antyder ryktbarhet. Möjligen kan VågAscendenten säga någonting om bildens symmetri, medan Venus placering i Kräftan påminner om att detta huvudsakligen är ett lugnt bostadsområde. Filmens och fotografins planet, Neptunus, befinner sig trigon MC och Pluto är i en exakt sextil med densamma. Kombinationen av dessa två antyder starka kollektiva energier, och en av de saker Pluto ofta markerar är inflytande och hållbarhet – myntets baksida för dödens planet är odödlighet.

Samtidigt gör Pluto en partilkvadratur till Månen, och döden är starkt närvarande i det här fotografiets historia. De fyra beatlarna var mycket väl medvetna om att Abbey Road skulle bli deras sista LP, även om ingen annan visste om det. En mer bisarr bi-effekt av omslaget var de rykten om att Paul McCartney hade dött som det gav upphov till. Kriminalitet – eller åtminstone skadegörelse – följde också i fotografiets kölvatten. Den vita Volkswagen som syns till vänster i bild tillhörde boende i området, som upprepade gånger fick vara med om att nummerplåtarna stals av vad man får förmoda var medlemmar av Beatles mer besatta fanskara. (Bilen har också uppnått ett slags odödlighet genom att numera ha tagit plats på Volkswagens museum i Wolfsburg. 1986 inbringade den $23 000 på auktion – ett ansenligt pris för ett så pass gammalt ekipage.) Mannen i bakgrunden till höger i bild, bredvid den svarta polisbilen, dog i februari 2008 vid 96 års ålder – en anmärkningsvärt hög ålder. Han hette Paul Cole och vara en amerikansk turist som bara händelsevis råkade befinna sig där, men som av den anledningen uppnådde en viss ryktbarhet. Han förstod inte alls vad som pågick, men fick en smärre chock ett år senare när han såg skivomslaget ligga framme hemma medan hans fru försökte lära sig att spela ”Something” på orgel.

 

I mytologin är Pluto ofta osynlig, och det ligger något märkligt osynligt i att skivomslaget saknar text. Skivbolaget EMI var övertygade om att man inte skulle sälja några skivor om man inte talade om vem som hade gjort albumet, men John Kosh, som var kreativ direktör på Beatles eget till EMI affilierade skivbolag Apple, insisterade på att världens mest kända band inte behövde ha sitt namn på omslaget.

Omslagsbilden på Abbey Road blev så känd att den har kopierats, parodierats, plagierats och anspelats på i alla möjliga och omöjliga sammanhang under de fyrtio åren som har passerat sedan dess. Skivans namn togs från gatan, inte från inspelningsstudion, som då fortfarande hette EMI Studios, men som året därpå döptes om till Abbey Road Studios. Abbey Road släpptes den 26 september 1969, inte under inflytande av Pluto, men dock vid en stortrigon mellan Venus i Jungfrun, Mars i Stenbocken och Saturnus i Oxen – vilket speglar något av dess bestående popularitet bland såväl fans som kritiker. Inspelningsstudion invigdes den 12 november 1931 med att Sir Edward Elgar dirigerade Londons Symfoniorkester i ”Land of Hope and Glory”. Astrologiskt markeras ögonblicket bland annat av en kvadratur mellan Venus och Neptunus.

På studion har man sedan en tid tillbaka installerat en webcam som 24 timmar om dygnet riktas mot övergångsstället. Med jämna mellanrum kan man därför se hur människor stannar till och poserar mitt i gatan – till taxichaufförers och andra trafikanters förtret: http://www.abbeyroad.co.uk/visit/

 

 

 

Klicka här för att få en högupplöst bild av horoskopet.

 
 

©2009– Astrologiföreningen Vintergatan | Webmaster